beyin

Beyin tümörlerindeki genetik mutasyonlar makine öğrenmesiyle belirleniyor

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Bilişimsel Görüntüleme Laboratuvarı kurucusu öğretim üyesi Doç. Dr. Esin Öztürk Işık’ın yürütücülüğünde, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi işbirliği ile beyin tümörlerinde genetik mutasyonların ameliyat öncesi makine öğrenme yöntemleri ile tespiti amacıyla bir araştırma projesi yürütülüyor. Tıp ve mühendislik alanlarından uzmanların birlikte çalıştığı proje iki sene boyunca devam edecek.

Bilim dünyası dil olgusunun gizemini araştırıyor

Doç. Dr. Mine Nakipoğlu ile ‘’Dil, Beyin ve Evrim’’ ilişkisi üzerine söyleştik

İnsan türünün belki de en büyük başarısı olarak adlandırabileceğimiz dil olgusunun evrimsel açıdan çok yakın bir zamanda, 75.000-100.000 yıl önce ortaya çıktığı varsayılıyor. Son yıllarda dilbilim çalışmalarının temel ilgi odağı olan dilin evrimi ve dil-beyin ilişkisi konusunda önemli bir birikim edinmiş olsak da henüz dil olgusu gizemini sürdürmeye devam ediyor.