ampirik hukuk

Hukuka verilerle bakış yeni bir araştırma alanı kazandırdı

Kayıt dışı ekonomi alanında yaptığı çalışmalarla öne çıkan Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ceyhun Elgin, Türkiye’de daha önce hiç çalışılmamış bir alan olan “Ampirik Hukuk ” alanında araştırmalar yürütüyor. Bu alanda ilerleyebilmek adına yeniden sınava girerek bu sene Hukuk Fakültesi diploması da alan Elgin, özellikle ABD’de oldukça gelişmiş bir alan olan amprik hukuka dair Türkiye’de öncü araştırmaların kapısını açmak üzere çalışmalarını sürdürüyor.

Hukuk ve ekonomi farklı alanlar gibi gözükse de hukuksal verilerin ekonomiye ve istatistik bilimine ait metotlar yoluyla analiz edilmesine dayanan ampirik hukuk araştırmaları iki alanı birleştiriyor. Sosyal medya hesabında hukuk fakültesi diploması aldığını belirten paylaşımıyla dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ceyhun Elgin’e onu hukuk okumaya yönlendiren nedenleri ve üzerinde çalışmaya başladığı ampirik hukuk araştırmalarının nasıl bir alan olduğunu sorduk.