ALS

ALS hastalığına fren olacak ilaç geliştiriliyor

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Umut Şahin’in yürütücüsü olduğu proje ile nadir hastalıklar kapsamında değerlendirilen ve geliştirilmiş etkili bir tedavisi tedavisi bulunmayan ALS (Amiyotrofik Lateral Skleroz) hastalığını, hastalığın semptomları ortaya çıkar çıkmaz engellemeyi hedefleyen ilaç geliştirilecek. 21 Haziran Dünya ALS Günü dolayısıyla Doç. Dr. Umut Şahin’den yürüttüğü proje hakkında bilgi aldık. Şahin, ALS’de görülen protein çökelmesini tamamen engelleyecek bir tedavi olarak literatürde bir ilki gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Doç. Dr. Umut Şahin’in projesi TÜBİTAK ve Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan destek aldı...

Share

ALS’de çığır açması beklenen MinE projesinde Türkiye’yi Boğaziçi Üniversitesi temsil ediyor

Motor sinir hücrelerin kaybı sonucu oluşan ALS (Amiyotrofik Lateral Skleroz) hastalığının nedenlerini araştırmak ve tedaviye giden yolların kapısını açmak için 16 ülkenin bir araya geldiği MinE Projesi’nde Türkiye’yi Boğaziçi Üniversitesi Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı (NDAL) temsil ediyor. Bilim dünyasının 90’lı yıllarda başlatmış olduğu, insanın genetik kimlik kartı olan DNA’sının tam ve detaylı haritasının çıkarılmasını amaçlayan İnsan Genom Projesi’nin ardından MinE Projesi, uluslararası platformda ALS ile ilgili yürütülen ilk, en büyük ve en kapsamlı bilimsel çalışma olarak dikkat çekiyor. Çalışmanın ALS araştırmalarında ve hastalığın moleküler nedenini anlamada çığır açması bekleniyor.

Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı (NDAL), Türkiye’de henüz emekleme çağında olan nörobilimin gelişimine katkıda bulunmak ve nörodejeneratif hastalık biyolojisinde yön belirleyici olmak hedefiyle Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü bünyesinde, Suna İnan Kıraç Vakfı’nın desteğiyle hayata geçirildi. 

Share