Nisan 2021

Dışlandıkları dünyaya rap müzik ile sesleniyorlar

İstanbul’da fakirlik, ayrımcılık ve dışlanma gibi problemlerin çok olduğu semtler, aynı zamanda rap müziğin de yoğun olarak dinlendiği yerler arasında. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde araştırma görevlisi olan Umut Mişe, bu semtlerden Sulukule ve Bağcılar’a odaklandığı araştırmasında, rap müziğin gençlerin dışlanmayı ifade etmek için kullandıkları bir araç olduğunu iddia ediyor. Ancak Mişe’nin gözlemlediği üzere Bağcılar’daki rapçiler Sulukule rapçilerinin aksine ünlü olup para kazanmak adına zamanla dillerindeki eleştirel tondan vazgeçiyor ve piyasa mantığının kurallarına boyun eğiyor.

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden 2015 yılında mezun olan Umut Mişe, 2015-2018 yılları arasında aynı bölümde yüksek lisans derecesini tamamladı. Aynı bölümde doktora eğitimine devam eden ve araştırma görevlisi olarak çalışan Mişe’nin, Dr. Öğr. Üyesi Mert Arslanalp’ın danışmanlığında yazdığı yüksek lisans tezi İstanbul’da rap müziğin dışlanmanın bir aracı olarak nasıl kullanıldığını ele alıyor.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share

Prof. Dr. Rana Sanyal, Cartier Women’s Initiative’de 2021 Bilim & Teknoloji Öncüsü kategorisine seçildi

Onkoloji alanında ilaç adayları geliştiren RS Research Kurucu Ortağı, Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rana Sanyal, Cartier Women’s Initiative programının 2021 Bilim & Teknoloji Öncüsü kategorisine seçildi.

2006’da kurulan Cartier Women’s Initiative programı, tüm dünyadan toplumda güçlü, sürdürülebilir ve pozitif bir etki yaratmayı amaçlayan alanında lider kadın girişimciler ve şirket sahiplerinin başarılarına ışık tutarak, işlerini büyütmeleri ve yeteneklerini geliştirmeleri için finansal ve sosyal destek sağlıyor. Bu yıl programa 142 ülkeden 876 başvuru arasından çalışmalarıyla fark yaratan 24 kadın katıldı. Prof. Dr. Rana Sanyal, 7 bölgesel alana ek olarak bu yıl ilk defa açılan 'Bilim & Teknoloji Öncüsü’ kategorisinde programa kabul edilen 3 öncü arasında yer aldı.

Share

Boğaziçi Üniversitesi ve Rusya’dan araştırmacılar geleceğin pilleri için birlikte çalışacak

TÜBİTAK- Rusya Temel Araştırmalar Kurumu (RFBR) ile İkili İşbirliği Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Damla Eroğlu Pala’nın projesi, geleceğin pilleri olarak görülen lityum-sülfür bataryaların daha uzun ömürlü olabilmesi için batarya performansıyla elektrolit tasarımı arasındaki ilişkiyi araştıracak. Rusya’dan Ufa Kimya Enstitüsü (Ufa Institute of Chemistry) ile iş birliği içinde yürütülecek projenin üç yıl sürmesi planlanıyor.

Geleceğin pilleri lityum-sülfür bataryalar

Cep telefonlarından bilgisayarlara ve elektrikli araçlara kadar kullanılan mevcut en gelişmiş batarya tipinin lityum-iyon bataryalar olduğunu belirten Doç. Dr. Damla Eroğlu Pala, henüz gelişmekte olan lityum-sülfür bataryaların ise beş kat daha fazla enerji depolayabileceğini vurguluyor: “Lityum-sülfür bataryalar henüz ticari olarak erişilebilir değil, ancak çok gelecek vaadediyor; çünkü bir lityum-iyon bataryadan beş kat daha fazla teorik özgül enerji gösteriyor ve daha düşük maliyetli olma potansiyeline sahip.”

Mühendislik Fakültesi
Share

‘’Siber Güvenlik sosyal bilimciler için yepyeni bir keşif ve çalışma alanı olabilir’’

Siber güvenlik farkındalığı konusunda kuruluşundan bu yana çok sayıda etkinlik ve eğitime imza atan Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi (BÜSİBER), Siber Güvenlik’in Sosyal Bilimler ile ilişkisine odaklanan yeni bir eğitim programı düzenledi. Hacker’ların kullandığı aldatıcı teknikler ve uygulamalar gibi dikkat çekici başlıklara da yer verilen “Sosyal Bilimler Boyutuyla Siber Güvenlik” programı hakkında Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi ve BÜSİBER Yöneticisi Doç. Dr. Bilgin Metin'den bilgi aldık.

Küresel pandemi nedeniyle dijital araçları yoğun biçimde kullandığımız bir dönemden geçiyoruz. Bu da evimizdeki güven duygusunu dijital ortamlarda da hissetme ihtiyacını beraberinde getiriyor. Siber dünyanın tehlikelerinden korunmanın ilk şartı ise dijital farkındalık geliştirmek. Peki, bu noktada Sosyal Bilimler nasıl rol oynayabilir?

Share

Boğaziçi Üniversitesi’nden Libya’ya bilim çıkarması

Avrupa Birliği çatısı altında, Akdeniz Üniversiteler Birliği (UNIMED) tarafından yürütülen ‘’Libya Yükseköğretiminde Araştırma ve İnovasyonu Geliştirme - IBTIKAR’’ projesindeki üç Avrupa üniversitesinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi, Libya’daki 11 üniversitenin araştırma ve inovasyon kapasitesini artırmak üzere bu ülkedeki partner üniversitelerin akademik ve idari personeline çeşitli eğitimler verecek.

‘’Avrupa’dan Libya’ya Eğitim Desteği’’ başlıklı iş paketinin lider yürütücüsü olan Boğaziçi Üniversitesi, Ocak 2021’de başlayan ve üç yıl sürmesi planlanan IBTIKAR projesine Çevre Bilimleri Enstitüsü’nden uzman akademisyenler ile katkı sunuyor.

 

2018 yılında UNIMED tarafından Libya’daki yükseköğretim kurumlarının araştırma odaklı bir yapıya kavuşturulması hedefinden hareketle oluşturulan IBTIKAR projesine Avrupa Komisyonu Erasmus+ projeleri kapsamında Yükseköğretimde Uluslararası Kapasite İnşaası başlığı altında yaklaşık 1 Milyon Euro bütçe ayrıldı. 

Share

Prof. Dr. Erkcan Özcan: “Fizik yasaları değişiyor yorumu için erken”

ABD’deki Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı (Fermilab), 7 Nisan’da Twitter hesabı üzerinden yaptıkları deneylerle bildiğimiz fizik yasalarının değişebileceğine dair kanıtların güçlendiğini açıkladı. Bu açıklama yüksek enerjili parçacık deneylerinin sonuçlarını açıklayan Standart Model’in doğru olmayabileceği ve yeni fizik kanunlarının, yeni parçacıkların ve şimdiye kadar görmediğimiz yeni bir kuvvetin var olabileceği şeklinde yorumlanarak bilim dünyasında ve toplumda heyecan yarattı. Ancak Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erkcan Özcan, Model ile deney sonuçları arasındaki uyuşmazlığın yeni bir kuvvetin varlığından değil, kuramsal hesaplamalarda yapılan bir hatadan da kaynaklanmış olabileceğine dikkat çekiyor.

Çevremizdeki tüm hareketleri açıklayan fizik yasaları tüm etkileşimleri kütle çekim, elektromanyetizma, baskın ve zayıf nükleer olarak dörde ayırıyor. Ancak atomdan bile küçük yapı taşları da bulunuyor ve bu yapı taşlarından bazıları daha küçük bileşenlere ayrılabilirken bazıları ise ayrılamıyor. Kozmik ışınların Dünya atmosferine çarpması sonucu oluşan “müon” isimli parçacıklar da daha küçük bileşenlere ayrılamayan atom altı parçacıklar arasında. Prof. Dr.

Share

Doç. Dr. Emre Uğur ve Doç. Dr. Volkan Yılmaz’a BAGEP Ödülü

Bilim Akademisi tarafından başlatılan ve kamu fonları yerine toplumdan gelen maddi destekle yürütülen Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı “BAGEP”in 2021 yılı sonuçları açıklandı. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Uğur ve Sosyal Politika öğretim üyesi Doç. Dr. Volkan Yılmaz ödüle layık görülen isimler arasında yer aldı.

En iyi genç akademisyenlerin belirlenmeleri, ödüllendirilmeleri ve yeni araştırmalar için desteklenmeleri amacıyla 2013 yılından bu yana verilmekte olan BAGEP ödüllerini 2021 yılında almaya hak kazanan isimler açıklandı. Farklı üniversiteler ve disiplinlerden toplam 42 akademisyenin ödüle layık görüldüğü programda, Boğaziçi Üniversitesi’nin genç akademisyenleri Emre Uğur ve Volkan Yılmaz da yer alıyor.

Share

Boğaziçili akademisyenden önemli buluş :İnsan bedenini gerçek zamanlı izleyen implant anten teknolojisi

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Sema Dumanlı Oktar’ın "Canlı Hücrelerle Manipüle Edilen Antenler" (AntennAlive) projesiyle, genetiği değiştirilmiş bakterilerle yeniden yapılandırılan implant antenler kullanılarak insan bedenindeki gelişmeler gerçek zamanlı izlenebilecek. Bu yıl TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı “2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı”ndan 1 Milyon TL destek almayı başaran projenin biyomühendislik alanında öncü olması hedefleniyor.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı “2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı”na, Boğaziçi Üniversitesi’nden seçilen üç genç bilim insanından biri olan Dr. Öğr. Üyesi Sema Dumanlı Oktar, vücut içinde gerçekleşen olayları gerçek zamanlı izleyebilecek, sentetik biyoloji ile elektronik mühendisliğini buluşturacak teknoloji “AntennAlive” projesi için çalışıyor.  Dr. Öğr.

Elektrik & Elektronik Mühendisliği
Mühendislik Fakültesi
Share

Sicim Teorisi uzmanları Türkiye-Rusya arasında bilim köprüsü kuracak

TÜBİTAK-Rusya Temel Araştırma Vakfı (Russian Foundation for Basic Research-RFBR) ile İşbirliği Programı kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nden destek almaya hak kazanan projelerden biri Fizik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Can Kozçaz’ın projesi oldu. Sicim teorisinde dünyanın önde gelen genç araştırmacılarından olan Lomonosov Moskava Devlet Üniversitesi’ne bağlı Teorik ve Matematiksel Fizik Enstitüsü üyesi Yegor Zenkevich’in ekibiyle ortak çalışılacak projede, “her şeyin teorisi” olarak görülen Sicim Teorisi’ni bir köprü gibi kullanarak matematik ve fizik arasında bilgi transferi sağlanması ve ‘’Süpersimetrik Teoriler’’in arkasındaki matematiksel yapıların daha iyi anlaşılması hedefleniyor.

Başlangıçta atom çekirdeğini oluşturan proton ve nötron gibi parçacıkların dinamiğini anlamak için ortaya atılan Sicim Teorisi, daha sonra etrafımızda gördüğümüz tüm fiziksel olay ve etkileşmeleri tek bir teoride birleştirerek açıklamayı vaat eden bir yaklaşıma doğru evrilmiş olduğu için “her şeyin teorisi” olarak da adlandırıyor. Sicim Teorisi için İtalyan fizikçi Daniele Amati tarafından söylenen “Sicim Teorisi şansa 20. yüzyılda bulunmuş 21. yüzyıl fiziğidir ve 22. yüzyıl matematiğine ihtiyaç duyar” ifadesi ise teorik fizikçilerin bu alandaki heyecanını ifade eden etkileyici bir bakış.

Share

NeurotechEU'nun üniversite-sanayi iş birliği platformu NEURICOO kuruluyor

Boğaziçi Üniversitesi’nin kurucu ortağı olduğu prestijli bir Avrupa Üniversitesi olan NeurotechEU, konsorsiyum çapındaki işleyişi kurumsallaştırmayı ve araştırmadan ticarileşmeye yapılacak iş birliklerini hızlandıracak bir yol haritası elde etmeyi hedefleyen NEURICOO adlı bir yapı kuruyor. Bu yeni yapı kapsamında Boğaziçi Üniversitesi liderliğinde tüm ortak üniversitelere ve asosiye üyelere gönderilmiş bir anket hazırlandı. Bilim insanları ve firmalar için hazırlanan anketten elde edilen bilgilerle araştırmacıların 8 neurochallenge altında yaptıkları çalışmalarda kullandıkları araştırma teknolojilerine göre NEURICOO için bir veri tabanı oluşturulacak.

Boğaziçi’nin kurucu ortağı olduğu prestijli bir Avrupa Üniversitesi olan NeurotechEU; eğitim, araştırma, teknolojik ve toplumsal inovasyon için konsorsiyum ve Avrupa çapında kapsamlı, uzun vadeli ve kurumsallaşmış bir iş birliği elde edilmesini hedefliyor. NEURICOO adlı yeni yapıyla birlikte iş birliklerini etkileştirmek ve hızlandırmak amaçlanıyor.

Share