Ocak 2021

Boğaziçi'nden çocuklara ve gençlere iklim değişikliği eğitimi

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, aralıkta başlayan iklim dersleriyle Türkiye çapında 12-25 yaş arasında yaklaşık 650 öğrenciye ulaştı. Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’nde ağırlanan Birleşmiş Milletler’e bağlı SDSN Türkiye Ağı işbirliği ile düzenlediği “İklim 2030: Çocuklar ve Gençler ile İklim Değişikliği Eğitimi” önümüzdeki aylarda öğretmenler ve sektör profesyonelleri için de devam edecek.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi ve Birleşmiş Milletler SDSN Türkiye Ağı ile işbirliği sayesinde hayata geçirdiği “İklim 2030: Çocuklar ve Gençler ile İklim Değişikliği Eğitimi” 12 hafta boyunca devam edecek. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü ve SDSN Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar & Ulaşım Dönüşümünden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr.

Share

Boğaziçi’nde başlayan araştırma tarımı sentetik azotlu gübrelerden kurtarmayı hedefliyor

Günümüzde tarım tamamen sentetik azotlu gübrelerle gerçekleştiriliyor ve azotlu gübreler kömür, petrol, doğalgaz gibi yenilenemeyen enerji kaynaklarıyla üretiliyor. Bu enerji kaynaklarının ise önümüzdeki 150 yıl içinde tükenecekleri tahmin ediliyor. Ayrıca azotlu gübrelerin toprağa ve su ekosistemine zarar verdikleri, sera etkisine (küresel ısınma) yol açtıkları biliniyor. Bazı bitkilerde kısıtlı şekilde gerçekleşen simbiyotik azot fiksasyonu ise azotlu gübrelere doğal alternatif olarak görülüyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan ve TÜBİTAK 1001 programı kapsamında desteklenecek proje, doğal azot fiksasyonunun genetik mekanizmasını anlamak için yenilikçi bir araştırmaya imza atacak. Proje kapsamında Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Dr. Igor Kryvoruchko ve ekibi, baklagillerde simbiyotik azot fiksasyonuna dahil olan alternatif proteinlerin moleküler analizini gerçekleştirecek. Bu araştırmadan elde edilecek bilgilerle gelecekte tarımı sentetik azot gübrelerinden kurtarmak ve yeni azot fiksasyonlu hububatlar üretmek mümkün hale gelecek.

Baklagillerde azot fiksasyonu, rhizobia adı verilen ve baklagillerin kök nodüllerinde yaşayan bakterilerle kurulan simbiyotik bir ilişki sonucunda meydana geliyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan “Model Baklagil Medicago truncatula'sında Simbiyotik Azot Fiksasyonunda Yer Alan Alternatif Açık Okuma Pencerelerinin (AltORF) Fonksiyonel Analizi” başlıklı proje, baklagillerde gerçekleşen bu sürecin genetik alt yapısında rol oynayan alternatif proteinlere (altProts) odaklanacak.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share

Prof. Dr. Lale Akarun, Uluslararası Örüntü Tanıma Derneği’nin (IAPR) Başkan Yardımcısı seçildi

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Lale Akarun, 10-14 Ocak 2021 arasında sanal olarak düzenlenen Uluslararası Örüntü Tanıma Konferansı (ICPR) Genel Kurulu’nda Örüntü Tanıma Derneği IAPR’ın Başkan Yardımcısı seçildi.

Uluslararası Örüntü Tanıma Konferansı (ICPR) Genel Kurulu’nda 50 ülkeden 65 temsilci, 2020-2022 tarihleri arasında görev yapacak yönetim kurulunu seçmek için oy kullandı. Yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu;

Başkan Dan Lopresti, Lehigh University (ABD), Başkan Yardımcısı Lale Akarun, Boğaziçi Üniversitesi (Türkiye), Başkan Yardımcısı Terence Sim, Sayman, National University of Singapore, Sayman, Robert Fisher, University of Edinburgh, Birleşik Krallık, Sekreter, Arjan Kuijper, Fraunhofer Enstitüsü (Almanya)

Mühendislik Fakültesi
Share

Kanser ilaçları alanında çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Batu Erman: "Koronavirüs ilacını Boğaziçi'nde geliştireceğiz"

Boğaziçi Üniversitesi, kanser ve moleküler immünoloji çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Batu Erman’ı öğretim üyesi kadrosuna dahil etti. Kanser ilaçları geliştiren bilim insanı, son aylarda COVID-19 hastalığında ortaya çıkabilen enflamasyonu önlemek için yeni ilaç çalışmaları da yapıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü akademik kadrosuna kanser ilaçları çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Batu Erman’ı da kattı. ABD'deki lisans ve lisansüstü eğitimlerinin ardından 2004’te Türkiye’ye dönen Prof. Erman, insan bağışıklık sistemini üzerine yaptığı araştırmalarla kanser ve son olarak Koronavirüs ilaçları geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Yeni bir laboratuvar kuracak Prof. Erman, Koronavirüs için ilaç çalışmalarına da Boğaziçi Üniversitesi'nde devam edecek.

Share